Saturday, 29 January 2011

Objective Question from General Knowledge

Objective Question from General Knowledge


Total Question - 100

1

What is inertia ?


A. Measurement of electrical resistance

B. A ratio between mass and velocity


C. Resistance to motion or change

D. The speed at which an object falls






2

Who heads Reserve Bank of India ?




A. Finance Minister

B. Governor


C. Chief Bank Manager

D. Commissioner






3

Which is the common European Currency ?



A. European Dollor

B. Yen


C. Pound Sterling

D. Euro






4

Which is the tallest grass ?




A. Palm

B. Sugar Cane


C. Bamboo

D. Wheat






5

The collection of all Subset of a set A is itself a set, called the __



A. Power Set

B. Proper Set


C. Elementary Set

D. Empty Set






6

Vitamin -D deficiency causes




A. Pellagra

B. Scurvy


C. Rickets

D. None of these






7

The council of Minister is collectively responsible to the



A. Parliament

B. Lok Sabha


C. Rajya Sabha

D. Prime Minister






8

Parliamentary Elections in india are organised by



A. The President

B. The Prime Minister


C. The Election Commission

D. Lok Sabha






9

Rate of the rotation of the earth Earth on its axis is fastest in the month of



A. January

B. June


C. July

D. it never changes






10

By which method is energy generated by the sun?



A. Nuclear Fussion

B. Nuclear Fission


C. Nuclear Radiation

D. All of these






11

Dialysis is meant for




A. kidney

B. Gall Bladder


C. Lungs

D. Liver






12

To prepare dry ice, which is used




A. Nitrogen

B. Ammonia


C. Carbon dioxide

D. Oxygen






13

The people of Indus Valley Civilization worshipped



A. Pasupati

B. Indra and varuna


C. Brahma

D. Vishnu






14

Buddha preached his first sermon at




A. Lumbini

B. Sarnath


C. Sanchi

D. Gaya






15

Indian Civil Services was introduced during the rule of



A. Lord Dalgousie

B. Lord Curzon


C. William Bentinck

D. Lord Cornwallis






16

who was the first president of congress?




A. Annie Besant

B. Vijaylakshmi pandit


C. Sarojini Naidu

D. Aruna Asif Ali






17

which part of the sun is visible during a total solar eclipse?



A. Photoshphere

B. Chromosphere


C. Corona

D. No part of the sun






18

Satellite is to Orbit as projectile to




A. Trajectory

B. Range


C. Target

D. Missile






19

E H L O S ?




A. W, Z

B. U, V


C. V, Z

D. U, Z






20

35 24 15 8 ?




A. 1

B. 2


C. 3

D. 5






21

Which of the following should a heart patient firmly avoid?



A. Cream

B. Rice


C. mango

D. Milk






22

The universal receipient of blood belongs to the blood group



A. A

B. O


C. B

D. AB






23

Hygrometer is used to measure




A. Specific Gravity

B. Density of Milk


C. High Tempreture

D. Relative humidity






24

In which state was Panchayti Raj first introduced?



A. Gujrat

B. Rajasthan


C. Andhra Pradesh

D. Bihar






25

The Indian Trade policy os best described as



A. Control of all trade

B. Control of foreign trade


C. Free trade

D. Control of exports






26

The planning commission of india is




A. A constitutional Body

B. An independent and Autonomous Body


C. A Satutory Body

D. A non-Satutory Body






27

In which language was "Sirmad Bhagavad Gita" originally written?



A. Sanskrit

B. Apabhramsa


C. pakriti

D. Pali






28

who was the political guru of Gandhiji?




A. Naoroji

B. Gokhale


C. Tilak

D. Lala Lajpat Rai






29

Who wrote Vande Matharam?




A. Mohd Iqbal

B. Sarat Chandra Chatterjee


C. Bankin Chandra Chatterjee

D. Rabindranath Tagore






30

When was the Non-Cooperation Movement suspended?



A. 1942

B. 1941


C. 1920

D. 1922






31

What occurs earthquakes?




A. Occurrence of underground water

B. Volcanic eruptions


C. Occurence of craks and fissures in rocks

D. No definite cause has been ascertained






32

How many digits are there in the PIN Code number?



A. 5

B. 6


C. 8

D. It varies






33

Gypsum is used in the case of soils which are



A. Saline

B. Alkaline


C. Water-logged

D. Clayed






34

The cultivation of which crop require water-logging?



A. Cotton

B. Rice


C. Tea

D. Oilseeds






35

Which planet is known as red planets?




A. Mercury

B. Mars


C. Venus

D. Saturn






36

The first metal used by Man was




A. Iron

B. Copper


C. Alumunium

D. Gold






37

Richter scale is used to measure




A. Earthquakes

B. Wind intensity


C. Ocean Depth

D. Body heat






38

President gives his resignation to the




A. Prime Minister

B. Vice-president


C. Chief Justice

D. Parliament






39

Which of the following is not a function of Vitamins?



A. useful in metabolism

B. To give energy


C. Useful in growth

D. useful in digestion






40

Hydroponics is




A. Soil presentation techniques

B. instrument for measuring density of liquids


C. cultivating plant without using soils

D. soil development techniques






41

Mahabalipuram was established by




A. Pallavas

B. Pandyas


C. Colas

D. Chalukyas






42

NABARD is a




A. Board

B. Bank


C. Bureau

D. Department






43

Which of the following fights against the diseases?



A. WBC

B. RBC


C. Liver

D. Heart






44

Duncan Pass is between




A. Andaman and Nicobar

B. North Andaman and South Andaman


C. North and East Andamans

D. India and Sri Lanka






45

Which of the following is a Universal Blood Donor?



A. A

B. B


C. AB

D. O






46

Rajatarangini written by kalhan is




A. History of kashmir

B. An anthology of lyrics


C. About chandragupta's reign

D. None of the Above






47

Ants are social insects because




A. They live in colonies

B. They live in forests


C. They have a language

D. They share food






48

Select the odd list from the following




A. RNJF

B. WSOK


C. KHEB

D. ZVRN






49

Who was the founder of the Indian National Congress?



A. Annie Besant

B. A.O. Hume


C. Surendra Nath Banerjee

D. Motila Nehru






50

The Quit Inda Movement was organized in




A. 1930

B. 1940


C. 1942

D. 1947






51

Who has been called the father of local self government in India?



A. Lord Canning

B. Lord Ripo


C. Lord Lytton

D. Lord Mayo






52

The capital was shifted from Calcutta to Delhi in



A. 1910

B. 1912


C. 1911

D. 1913






53

Which is the most important agency of social control in modern cities?



A. Customs

B. Law


C. Religion

D. Caste






54

who wrote a book on the theory of economic drain of india during the British period?



A. Jawaharlal Nehru

B. Annie Besant


C. Dadabhai Naoroji

D. M. Visvesvarayya






55

of the following, the medicine for typhoid is




A. Chloroquin

B. Vitamin A


C. Chloromycetin

D. Sulpha Drugs






56

Who presented india in the World Congress of Religins at Chicago in 1893?



A. Dadabhai Naoroji

B. Swami Dyananad


C. Swami Vivekanand

D. Ramakrishna Paramhans






57

Mahatma Gandhi Setu is on the river




A. Godavari

B. Brahmaputra


C. Sutlej

D. Ganga






58

Deltas are formed where the shores are free of



A. Low tide

B. Hard rocks


C. High tide

D. Trees






59

Gerontology is the study of




A. Aging

B. Effect of light on tissue


C. Fungal disease

D. The process of communication between minds






60

The optical technique of recording waves and amplitude is known as



A. Audigraphy

B. Lexicography


C. Holography

D. Photography






61

The Governor of state is appointed by the president on the advice of the



A. Chief Minister

B. Chief Justice


C. Prime Minister

D. Vice President






62

The original aim of the East India Company was



A. Colonization

B. Trade


C. Exploitation

D. Expansion






63

Which of the following vedas are oldest




A. Samveda

B. Yajurveda


C. Atharvaveda

D. Rigveda






64

After kalinda war Ashoka




A. Became a Buddhist

B. Went on to conquer other places


C. Realise that he was not strong enough to rule as a king

D. All are correct






65

The last great Emperor was




A. Akbar

B. Sher Shah Suri


C. Aurangzeb

D. Shahjahan






66

The Battle of Plassey was fought in




A. 1679

B. 1742


C. 1757

D. 1764






67

The Gitanjali was first published in




A. 1909

B. 1910


C. 1913

D. None of these






68

Which is not the indo-Aryan Language?




A. Gujrati

B. Tamil


C. Oriya

D. Marathi






69

The Home Rule Movement was launched by



A. Annie Besant

B. Bal Gangadhar Tilak


C. Mahatma Gandhi

D. Lala Lajpat Rai






70

The Public Accounts Committee is




A. An ad hoc committe

B. A standing committe of woman


C. A standing committe and falls under the category of finance committe

D. is a legislative committe






71

Fundamental Duties were laid down by




A. 40th Amendment

B. 42nd Amendment


C. 39th Amendment

D. The original Constitution






72

The 'City of seven Hills' is




A. Kathmandu

B. Rome


C. Bern

D. Vatican City






73

The planning commission was set up in




A. 1969

B. 1962


C. Jan, 1950

D. March, 1950






74

Essay on the Principles of population was written by



A. Adam Smith

B. Malthus


C. herbert Spencer

D. hebert A. Simon






75

Cause of inflation is




A. increase in money supply

B. fall in production


C. increase in money supply and fall in production

D. decrease in money supply and fall in production






76

Sudden decrease of birth rate would cause




A. Increase in investment

B. increase in saving


C. increase in per capita income

D. increase in production






77

What is the likely impact of decrease of population on economy?



A. increase in per capita income

B. decrease in per capita income


C. increase in investment

D. decrease in savings






78

The aim of economic planning should be




A. to increase the national income

B. to increase per capita income


C. to improve the quality of life

D. All of these






79

The author of Arthashastra is




A. Kalidas

B. Chanakya


C. Tulsidas

D. Valmiki






80

Which one of the following books is by Firdausi?




A. Gulistan

B. Shahnama


C. Akbarnama

D. Gul-e-Naghma






81

Aurobindo Ghosh has written




A. Life Divine

B. Divine Life


C. Divine Comedy

D. None of these






82

Who wrote Social Contract?




A. John Locke

B. John Ruskin


C. Karl Marx

D. Rousseau






83

The first indian to get the Nobel Prize is




A. Rabindranath Tagore

B. C.V.Raman


C. J.C.Bose

D. None of these






84

Kalinga Award is given for




A. peace promotion

B. popularisation of science


C. creation of understanding among diffrent communities

D. exploration of outer space






85

Arjuna Awards are given for




A. Outstanding contribution to sports

B. Exception display of gallantry


C. distinguishing service in the field of social service

D. distinguished service in cause if community developement






86

Mona Lisa was painted by




A. Rephael

B. Andrea del sario


C. Loonardo da vinci

D. Rembrandt






87

National Diary institute is at




A. Patiala

B. Anand


C. Karnal

D. Lucknow






88

Where is national metallurgical laboratory located?



A. Ranchi

B. Jamshedpur


C. Dhanbad

D. Asansol






89

Who was the first Prime Minister in the world?



A. Indira Gandhi

B. Golda Meir


C. Margaret Thatcher

D. Shrimavo Bandaranaike






90

Who designed Rashtrapati Bhawan in New Delhi



A. Le Carbousier

B. Edwin Lutyens


C. Francisco Borromini

D. E.D.Stone






91

Ju Jistu is the national game of




A. Spain

B. Japan


C. Canada

D. Scotland






92

Ranji trophy and Aga Khan cup are associated with



A. Cricket and football

B. Cricket and Hockey


C. Cricket and chess

D. Hockey and Cricket






93

Shivaji Stadium is at




A. New Delhi

B. Bombay


C. Calcutta

D. Madras






94

Half volley is a term associated with




A. Hockey

B. Cricket


C. Tennis

D. Billiard






95

Iron, necessary for the body, is abundantly found in



A. Egg

B. Green vegetables


C. Milk

D. Cauliflower






96

Diamond and Emerald are made of




A. Carbon and carbon

B. Silica and silica


C. Silica and Belyllium

D. Carbon and Berlyllium






97

Mahatma Gandhi's first experience in mass movement in india was at



A. Champaran

B. Bardoli


C. Chaura Chauri

D. Dandi






98

The khajuraho shiva temple was built by the



A. Chandelas

B. Chalukyas


C. Cholas

D. Rajputs






99

Alberuni was a famous scholar in the court of



A. Akbar

B. Mahmud of Ghazni


C. Mohammed Ghori

D. Ala-us-din Khalji






100

Aligarh Muslim University was founded by




A. Sir Sikandar Hayat Khan

B. Sir Syed Ahmed Khan


C. M.A. Jinnah

D. Liaquat Ali Khan






 

Answer Sheet

1

C

2

B

3

D

4

C

5

A

6

C

7

B

8

C

9

D

10

B

11

A

12

C

13

A

14

B

15

D

16

C

17

C

18

A

19

C

20

C

21

A

22

D

23

D

24

B

25

B

26

D

27

A

28

B

29

C

30

D

31

B

32

B

33

B

34

B

35

B

36

B

37

A

38

B

39

B

40

C

41

A

42

B

43

A

44

A

45

D

46

A

47

A

48

C

49

B

50

C

51

B

52

C

53

B

54

C

55

C

56

C

57

D

58

B

59

A

60

C

61

C

62

B

63

D

64

A

65

C

66

C

67

B

68

B

69

A

70

C

71

B

72

B

73

D

74

B

75

C

76

C

77

A

78

D

79

B

80

B

81

A

82

D

83

A

84

D

85

A

86

C

87

C

88

B

89

D

90

B

91

B

92

B

93

A

94

C

95

B

96

D

97

A

98

B

99

B

100

B

 

Objective Question

Volume-1

Total Question - 100

1

What is inertia ?


A. Measurement of electrical resistance

B. A ratio between mass and velocity


C. Resistance to motion or change

D. The speed at which an object falls






2

Who heads Reserve Bank of India ?




A. Finance Minister

B. Governor


C. Chief Bank Manager

D. Commissioner






3

Which is the common European Currency ?



A. European Dollor

B. Yen


C. Pound Sterling

D. Euro






4

Which is the tallest grass ?




A. Palm

B. Sugar Cane


C. Bamboo

D. Wheat






5

The collection of all Subset of a set A is itself a set, called the __



A. Power Set

B. Proper Set


C. Elementary Set

D. Empty Set






6

Vitamin -D deficiency causes




A. Pellagra

B. Scurvy


C. Rickets

D. None of these






7

The council of Minister is collectively responsible to the



A. Parliament

B. Lok Sabha


C. Rajya Sabha

D. Prime Minister






8

Parliamentary Elections in india are organised by



A. The President

B. The Prime Minister


C. The Election Commission

D. Lok Sabha






9

Rate of the rotation of the earth Earth on its axis is fastest in the month of



A. January

B. June


C. July

D. it never changes






10

By which method is energy generated by the sun?



A. Nuclear Fussion

B. Nuclear Fission


C. Nuclear Radiation

D. All of these






11

Dialysis is meant for




A. kidney

B. Gall Bladder


C. Lungs

D. Liver






12

To prepare dry ice, which is used




A. Nitrogen

B. Ammonia


C. Carbon dioxide

D. Oxygen






13

The people of Indus Valley Civilization worshipped



A. Pasupati

B. Indra and varuna


C. Brahma

D. Vishnu






14

Buddha preached his first sermon at




A. Lumbini

B. Sarnath


C. Sanchi

D. Gaya






15

Indian Civil Services was introduced during the rule of



A. Lord Dalgousie

B. Lord Curzon


C. William Bentinck

D. Lord Cornwallis






16

who was the first president of congress?




A. Annie Besant

B. Vijaylakshmi pandit


C. Sarojini Naidu

D. Aruna Asif Ali






17

which part of the sun is visible during a total solar eclipse?



A. Photoshphere

B. Chromosphere


C. Corona

D. No part of the sun






18

Satellite is to Orbit as projectile to




A. Trajectory

B. Range


C. Target

D. Missile






19

E H L O S ?




A. W, Z

B. U, V


C. V, Z

D. U, Z






20

35 24 15 8 ?




A. 1

B. 2


C. 3

D. 5






21

Which of the following should a heart patient firmly avoid?



A. Cream

B. Rice


C. mango

D. Milk






22

The universal receipient of blood belongs to the blood group



A. A

B. O


C. B

D. AB






23

Hygrometer is used to measure




A. Specific Gravity

B. Density of Milk


C. High Tempreture

D. Relative humidity






24

In which state was Panchayti Raj first introduced?



A. Gujrat

B. Rajasthan


C. Andhra Pradesh

D. Bihar






25

The Indian Trade policy os best described as



A. Control of all trade

B. Control of foreign trade


C. Free trade

D. Control of exports






26

The planning commission of india is




A. A constitutional Body

B. An independent and Autonomous Body


C. A Satutory Body

D. A non-Satutory Body






27

In which language was "Sirmad Bhagavad Gita" originally written?



A. Sanskrit

B. Apabhramsa


C. pakriti

D. Pali






28

who was the political guru of Gandhiji?




A. Naoroji

B. Gokhale


C. Tilak

D. Lala Lajpat Rai






29

Who wrote Vande Matharam?




A. Mohd Iqbal

B. Sarat Chandra Chatterjee


C. Bankin Chandra Chatterjee

D. Rabindranath Tagore






30

When was the Non-Cooperation Movement suspended?



A. 1942

B. 1941


C. 1920

D. 1922






31

What occurs earthquakes?




A. Occurrence of underground water

B. Volcanic eruptions


C. Occurence of craks and fissures in rocks

D. No definite cause has been ascertained






32

How many digits are there in the PIN Code number?



A. 5

B. 6


C. 8

D. It varies






33

Gypsum is used in the case of soils which are



A. Saline

B. Alkaline


C. Water-logged

D. Clayed






34

The cultivation of which crop require water-logging?



A. Cotton

B. Rice


C. Tea

D. Oilseeds






35

Which planet is known as red planets?




A. Mercury

B. Mars


C. Venus

D. Saturn






36

The first metal used by Man was




A. Iron

B. Copper


C. Alumunium

D. Gold






37

Richter scale is used to measure




A. Earthquakes

B. Wind intensity


C. Ocean Depth

D. Body heat






38

President gives his resignation to the




A. Prime Minister

B. Vice-president


C. Chief Justice

D. Parliament






39

Which of the following is not a function of Vitamins?



A. useful in metabolism

B. To give energy


C. Useful in growth

D. useful in digestion






40

Hydroponics is




A. Soil presentation techniques

B. instrument for measuring density of liquids


C. cultivating plant without using soils

D. soil development techniques






41

Mahabalipuram was established by




A. Pallavas

B. Pandyas


C. Colas

D. Chalukyas






42

NABARD is a




A. Board

B. Bank


C. Bureau

D. Department






43

Which of the following fights against the diseases?



A. WBC

B. RBC


C. Liver

D. Heart






44

Duncan Pass is between




A. Andaman and Nicobar

B. North Andaman and South Andaman


C. North and East Andamans

D. India and Sri Lanka






45

Which of the following is a Universal Blood Donor?



A. A

B. B


C. AB

D. O






46

Rajatarangini written by kalhan is




A. History of kashmir

B. An anthology of lyrics


C. About chandragupta's reign

D. None of the Above






47

Ants are social insects because




A. They live in colonies

B. They live in forests


C. They have a language

D. They share food






48

Select the odd list from the following




A. RNJF

B. WSOK


C. KHEB

D. ZVRN






49

Who was the founder of the Indian National Congress?



A. Annie Besant

B. A.O. Hume


C. Surendra Nath Banerjee

D. Motila Nehru






50

The Quit Inda Movement was organized in




A. 1930

B. 1940


C. 1942

D. 1947






51

Who has been called the father of local self government in India?



A. Lord Canning

B. Lord Ripo


C. Lord Lytton

D. Lord Mayo






52

The capital was shifted from Calcutta to Delhi in



A. 1910

B. 1912


C. 1911

D. 1913






53

Which is the most important agency of social control in modern cities?



A. Customs

B. Law


C. Religion

D. Caste






54

who wrote a book on the theory of economic drain of india during the British period?



A. Jawaharlal Nehru

B. Annie Besant


C. Dadabhai Naoroji

D. M. Visvesvarayya






55

of the following, the medicine for typhoid is




A. Chloroquin

B. Vitamin A


C. Chloromycetin

D. Sulpha Drugs






56

Who presented india in the World Congress of Religins at Chicago in 1893?



A. Dadabhai Naoroji

B. Swami Dyananad


C. Swami Vivekanand

D. Ramakrishna Paramhans






57

Mahatma Gandhi Setu is on the river




A. Godavari

B. Brahmaputra


C. Sutlej

D. Ganga






58

Deltas are formed where the shores are free of



A. Low tide

B. Hard rocks


C. High tide

D. Trees






59

Gerontology is the study of




A. Aging

B. Effect of light on tissue


C. Fungal disease

D. The process of communication between minds






60

The optical technique of recording waves and amplitude is known as



A. Audigraphy

B. Lexicography


C. Holography

D. Photography






61

The Governor of state is appointed by the president on the advice of the



A. Chief Minister

B. Chief Justice


C. Prime Minister

D. Vice President






62

The original aim of the East India Company was



A. Colonization

B. Trade


C. Exploitation

D. Expansion






63

Which of the following vedas are oldest




A. Samveda

B. Yajurveda


C. Atharvaveda

D. Rigveda






64

After kalinda war Ashoka




A. Became a Buddhist

B. Went on to conquer other places


C. Realise that he was not strong enough to rule as a king

D. All are correct






65

The last great Emperor was




A. Akbar

B. Sher Shah Suri


C. Aurangzeb

D. Shahjahan






66

The Battle of Plassey was fought in




A. 1679

B. 1742


C. 1757

D. 1764






67

The Gitanjali was first published in




A. 1909

B. 1910


C. 1913

D. None of these






68

Which is not the indo-Aryan Language?




A. Gujrati

B. Tamil


C. Oriya

D. Marathi






69

The Home Rule Movement was launched by



A. Annie Besant

B. Bal Gangadhar Tilak


C. Mahatma Gandhi

D. Lala Lajpat Rai






70

The Public Accounts Committee is




A. An ad hoc committe

B. A standing committe of woman


C. A standing committe and falls under the category of finance committe

D. is a legislative committe






71

Fundamental Duties were laid down by




A. 40th Amendment

B. 42nd Amendment


C. 39th Amendment

D. The original Constitution






72

The 'City of seven Hills' is




A. Kathmandu

B. Rome


C. Bern

D. Vatican City






73

The planning commission was set up in




A. 1969

B. 1962


C. Jan, 1950

D. March, 1950






74

Essay on the Principles of population was written by



A. Adam Smith

B. Malthus


C. herbert Spencer

D. hebert A. Simon






75

Cause of inflation is




A. increase in money supply

B. fall in production


C. increase in money supply and fall in production

D. decrease in money supply and fall in production






76

Sudden decrease of birth rate would cause




A. Increase in investment

B. increase in saving


C. increase in per capita income

D. increase in production






77

What is the likely impact of decrease of population on economy?



A. increase in per capita income

B. decrease in per capita income


C. increase in investment

D. decrease in savings






78

The aim of economic planning should be




A. to increase the national income

B. to increase per capita income


C. to improve the quality of life

D. All of these






79

The author of Arthashastra is




A. Kalidas

B. Chanakya


C. Tulsidas

D. Valmiki






80

Which one of the following books is by Firdausi?




A. Gulistan

B. Shahnama


C. Akbarnama

D. Gul-e-Naghma






81

Aurobindo Ghosh has written




A. Life Divine

B. Divine Life


C. Divine Comedy

D. None of these






82

Who wrote Social Contract?




A. John Locke

B. John Ruskin


C. Karl Marx

D. Rousseau






83

The first indian to get the Nobel Prize is




A. Rabindranath Tagore

B. C.V.Raman


C. J.C.Bose

D. None of these






84

Kalinga Award is given for




A. peace promotion

B. popularisation of science


C. creation of understanding among diffrent communities

D. exploration of outer space






85

Arjuna Awards are given for




A. Outstanding contribution to sports

B. Exception display of gallantry


C. distinguishing service in the field of social service

D. distinguished service in cause if community developement






86

Mona Lisa was painted by




A. Rephael

B. Andrea del sario


C. Loonardo da vinci

D. Rembrandt






87

National Diary institute is at




A. Patiala

B. Anand


C. Karnal

D. Lucknow






88

Where is national metallurgical laboratory located?



A. Ranchi

B. Jamshedpur


C. Dhanbad

D. Asansol






89

Who was the first Prime Minister in the world?



A. Indira Gandhi

B. Golda Meir


C. Margaret Thatcher

D. Shrimavo Bandaranaike






90

Who designed Rashtrapati Bhawan in New Delhi



A. Le Carbousier

B. Edwin Lutyens


C. Francisco Borromini

D. E.D.Stone






91

Ju Jistu is the national game of




A. Spain

B. Japan


C. Canada

D. Scotland






92

Ranji trophy and Aga Khan cup are associated with



A. Cricket and football

B. Cricket and Hockey


C. Cricket and chess

D. Hockey and Cricket






93

Shivaji Stadium is at




A. New Delhi

B. Bombay


C. Calcutta

D. Madras






94

Half volley is a term associated with




A. Hockey

B. Cricket


C. Tennis

D. Billiard






95

Iron, necessary for the body, is abundantly found in



A. Egg

B. Green vegetables


C. Milk

D. Cauliflower






96

Diamond and Emerald are made of




A. Carbon and carbon

B. Silica and silica


C. Silica and Belyllium

D. Carbon and Berlyllium






97

Mahatma Gandhi's first experience in mass movement in india was at



A. Champaran

B. Bardoli


C. Chaura Chauri

D. Dandi






98

The khajuraho shiva temple was built by the



A. Chandelas

B. Chalukyas


C. Cholas

D. Rajputs






99

Alberuni was a famous scholar in the court of



A. Akbar

B. Mahmud of Ghazni


C. Mohammed Ghori

D. Ala-us-din Khalji






100

Aligarh Muslim University was founded by




A. Sir Sikandar Hayat Khan

B. Sir Syed Ahmed Khan


C. M.A. Jinnah

D. Liaquat Ali Khan






 

Answer Sheet

1

C

2

B

3

D

4

C

5

A

6

C

7

B

8

C

9

D

10

B

11

A

12

C

13

A

14

B

15

D

16

C

17

C

18

A

19

C

20

C

21

A

22

D

23

D

24

B

25

B

26

D

27

A

28

B

29

C

30

D

31

B

32

B

33

B

34

B

35

B

36

B

37

A

38

B

39

B

40

C

41

A

42

B

43

A

44

A

45

D

46

A

47

A

48

C

49

B

50

C

51

B

52

C

53

B

54

C

55

C

56

C

57

D

58

B

59

A

60

C

61

C

62

B

63

D

64

A

65

C

66

C

67

B

68

B

69

A

70

C

71

B

72

B

73

D

74

B

75

C

76

C

77

A

78

D

79

B

80

B

81

A

82

D

83

A

84

D

85

A

86

C

87

C

88

B

89

D

90

B

91

B

92

B

93

A

94

C

95

B

96

D

97

A

98

B

99

B

100

B

 



style="display:inline-block;width:336px;height:280px"
data-ad-client="ca-pub-5656072117057856"
data-ad-slot="8835885279">



SHARE YOUR ARTICLE

If you have any article, photograph, video etc which you want to share with us through our blog. You can send email us at talkduo@gmail.com or click here

No comments:

Post a Comment