NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 10 SCIENCE BIOLOGY CH-1



 Life Process : Nutrition are one of the outstanding chapter which is one of the main basic and main chapter. Here all solutions of NCERT are served as per latest pattern. It is very important to understand language of NCERT. So, you know which type of questions will be asked in Exam or to understand Exam Pattern. here you will get all answer of NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 10 SCIENCE BIOLOGY CH-1.

Here, Students mainly deals with Body digestion and animal digestion and living process . This solutions will helps you to deal with questions easily.

# HERE ARE THE NCERT SOLUTIONS FOR CLASS 10 SCIENCE BIOLOGY CH-1

1. Why is diffusion insufficient to meet the oxygen requirements of multicellular organisms like humans?

SOL. Multicellular organisms such as human beings have complex body designs and large body size. Thus, they bear specialised cells and tissues for performing various necessary functions of the body such as intake of food and oxygen etc. Unlike, unicellular organisms, multicellular organisms do not have all the cells of the body in direct contact with the environment. Hence, diffusion cannot meet their oxygen requirements per their body needs.

2. What criteria do we use to decide whether something is alive?

SOL. Visible movements like growth of organisms, green colour of plants or running of animals etc., acts as he main criteria to decide whether something is alive or not.

3. What are the outside raw materials used by an oragnism?

SOL. Carbon based molecules, i.e. food is used by body from outside to meet its energy need. Oxygen is used to oxidise food which release energy. So, food and oxygen are the basic raw materials used by an organism.

4. What processes would you consider essential for maintaining life?

Sol.

5. What are the differences between autotrophic and heterotrophic nutrition?

SOL. The diifrence between autotrophic and heterotrophic nutritions

6. Where do plants get each of the raw materials required for photosynthesis?

Sol. The raw materials for photosynthesis are carbon dioxide and water. These are taken up by the plants in the following ways: (i) CO, is taken up through the stomata from the atmosphere in case of land plants, while die aquatic plants take up CO, dissolved in care. (ii) Water is taken up or is absorbed by the roots through the process of osmosis and is transported to the leaves containing photosynthetic cells the xylem vessels.

7. What is the role of acid in our stomach?

SOL. Hydrochloric acid (NCI) is the acid secreted inside stomach and plays the following roles. It is important for the body because : (I) It makes medium inside the stomach which is necessary for the activation of enzyme called pepsin. It converts inactive pepsin into active pepsin. (ii) It also kills any bacteria, entering the stomach along with the food.

8. What is the function of digestive enzymes?

SOL. Digestive enzymes help to breakdown large insoluble food molecules into small water soluble molecules, e.g. enzyme amylase breaks down starch, and enzyme trypsin helps to breakdown proteins.

9. How is small intestine designed to absorb digestive food?

SOL. The small intestine is the main region for the absorption of digested food. The inner lining of small intestine is covered by millions of tiny finger-like projections called villi. The presence of villi gives the inner walls of the small intestine a very large surface area for the absorption of digested food.

EXERCISE (ON PAGE 110)

1. The autotrophic mode of nutrition requires (a) carbon dioxide and water (b) Sunlight (c) Chlorophyll (d) All of these

SOL. (d) ALL OF THESE

2. How are fats digested in our bodies? Where does this process take place

SOL. The small intestine is the site of the complete digestion of fats. The upper part of the small intestine receives bile juice, which contains bile salts for breakdown of fats into smaller globules thereby, increasing the efficiency of the enzyme action. This process is known as emulsification. Bile also makes the medium alkaline. The walls of small intestine secrete intestinal juice containing enzyme lipase. It finally converts the fats into fatty acids and glycerol. Thus, completing fat digestion.

3. What is the role of saliva in the digestion of our food?

SOL. Saliva is secreted by the salivary glands in the mouth. It contains the enzyme salivary amylase, which breaks down starch into maltose.

4. What are the necessary conditions for autotrophic nutrition and what are its byproducts?

SOL. The necessary conditions for autotrophic nutrition are : (i) water (ii) carbon dioxide (iii) sunlight (iv) chlorophyll The by product of autotrophic nutrition is oxygen, which is released into the atmosphere through stomata.

Post a comment

Post a Comment (0)

Previous Post Next Post